Overslaan en naar de inhoud gaan

Dokter Izzeldin Abuelaish

Image
Ik zal niet haten

Het boek

De documentaire

Interviews met dr  Izzeldin Abuelaish

Deze youtube films kan je ondertitelen door in instellingen 
de ondertiteling op Engels te zetten en bij een tweede klik op automatisch vertalen.
Dan kies je Nederlands.

Artikel MO*

De stichting "Daughters For Life"

 

Ik zal niet haten

Ik zal niet haten Izzeldin Abuelaish Dit moedig, hartverscheurend en belangrijk boek gaat rechtstreeks naar het hart Op 16 januari 2009, 12 weken na de dood van hun moeder door leukemie, sterven de 3 oudste dochters van Izzeldin Abuelaish en hun nichtje wanneer hun slaapkamer in Gaza in stukken wordt gereten door een Israëlische raket. Ikzal niet haten vertelt de tragedie, maar ook het levensverhaal van hun vader, een gerenommeerde en geëngageerde arts, die patiënten behandelt aan beide zijden van het conflict. Dit boek vertelt over de extreme armoede in het vluchtelingenkamp waar hij opgroeide, zijn immense inspanning om een wereldwijd expert te worden rond fertiliteit en zijn niet aflatende inzet voor verzoening en vrede in de regio. Zijn verhaal is eerlijk en aangrijpend en toont zijn moed in situaties waarbij de meesten van ons zich totaal verslagen zouden voelen. Hij voelt geen haat of woede tegen de moordenaars van zijn dochters, vraagt geen sympathie voor de familietragedie, maar houdt een pleidooi voor verzoening. 'Laat mijn dochters de laatsten zijn die sterven. Laat deze tragedie de ogen van de wereld openen. Ik zou met de dood van mijn dochters kunnen leven als ik wist dat zij het laatste offer waren op weg naar vrede tussen Palestijnen en Israëli's.'

Paperback - 264 p  EAN: 9789401468053 Uitgever: Kritak

Het boek is enkel nog als e-book te verkrijgen.

Lees een fragment uit het boek

Document

 

Trailer docu "I shall not hate" (2024)

Documentaire 95 min

Oorsprong: Canada / Frankrijk
Geregisseerd door: Tal Barda

Met onder meer: Izzeldin Abuelaish

IMDb beoordeling: 9,0 (5)

 

De Palestijnse dokter Izzeldin Abuelaish is een man met een ongewoon genereus hart. De film volgt zijn levensreis van het vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza naar de Universiteit van Toronto en het Israëlische Hooggerechtshof. Abuelaish was de eerste Palestijnse dokter die werkte op een Israëlische kraamafdeling. Maar wanneer een Israëlische tank zijn huis bombardeert en zijn drie dochters doodt, wordt zijn missie van vergeving en verzoening tot het uiterste op de proef gesteld. 

Video file

 

Interview 31 maart 2024

De documentaire I shall not hate gaat over de Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish. In 2009 verloor hij drie dochters toen zijn huis in Gaza werd beschoten door een Israëlische tank. Na de aanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar en de daaropvolgende oorlog van Israel tegen hamas, verloor dokter Izzeldin meer dan 20 familieleden en toch heeft hij maar één boodschap: haat is vergif. 

 

Interview met MO*magazine  3 dec 2012 

Er zijn mensen die geloven dat het landschap waarin je opgroeit bepalend is voor de manier waarop je naar de wereld kijkt. Anderen zijn er dan weer van overtuigd dat de trauma's die je oploopt onomkeerbaar richting geven aan je leven. En dan zijn er mensen die alle analyses en determinismen negeren en gewoon koppig zelf richting geven aan hun leven, ongeacht hun geboortegrond of de rampen die hen overkomen. Dokter Izzeldin Abuelaish is zo iemand. 

Dokter Abuelaish was te gast op het feest ter gelegenheid van de tiende verjaardag van MO*. 
Voor aanvang van het feest werd hij geïnterviewd door Gie Goris.

Video file

 

 Artikel in MO*-magazine

 

 

De stichting "Daughters For Life"

De stichting "Daughters For Life" werd opgericht door Palestijns arts Izzeldin Abuelaish ter nagedachtenis aan zijn drie dochters, die omkwamen bij een raketaanval. De stichting wil jonge vrouwen empoweren via onderwijs. Ze biedt studiebeurzen aan en werkt samen met internationale partnerinstellingen waaronder de Universiteit Antwerpen.

De Daughters for Life Foundation is een Canadese geregistreerde liefdadigheidsinstelling die toegankelijke onderwijskansen creëert voor jonge vrouwen uit het Midden-Oosten. Hun doel is om deze vrouwen in staat te stellen op te komen voor gelijke rechten, leiders van ontwikkeling te worden en verandering teweeg te brengen in hun gemeenschappen en de wereld als geheel12. Ze doen dit door strategische partnerschappen met academische instellingen aan te gaan en financiële steun te bieden aan getalenteerde vrouwen. 

https://daughtersforlife.com/

Swipe